Anthony Trommelen, ervaringsdeskundige De La Salle

"Hallo, ik ben Anthony Trommelen, 20 jaar oud. Ik woonde vanaf mijn negende jaar op De La Salle. Ik heb drie jaar op het terrein gewoond en de andere zeven jaar in een Leefgroephuis in Uden."
Anthony Trommelen, ervaringsdeskundige De La Salle

"Nu woon ik in een eigen appartement, waar ik begeleiding krijg vanuit Labyrintzorg. Ik heb ook een cursus gedaan bij Fontys Hogeschool, waar ik heb geleerd hoe ik mijn ervaring in de jeugdzorg aan verschillende mensen kan uitleggen. Twee jaar geleden ben ik afgestudeerd als ervaringsdeskundige en nu werk ik twee dagen per week bij De La Salle. Daarnaast ben ik beschikbaar om extra taken zoals gastlessen te geven."


Ervaringsdeskundige
Een ervaringsdeskundige heeft veel ervaring met het wonen in jeugdzorginstellingen. De La Salle is een instelling waar jongeren tussen de 6 tot en met 23 jaar terecht kunnen. Veel jongeren krijgen hier 24-uurs begeleiding. Ze wonen bijvoorbeeld in een appartement waarbij er overdag begeleiding aanwezig is, waar ze allerlei dingen aan kunnen vragen. 's Avonds zijn de jongeren alleen in het appartementencomplex. De jongeren die al een lange tijd op De La Salle wonen, hebben veel ervaring met de instelling. De jongeren kunnen hun ervaring delen met anderen mensen. En daarvan is de bedoeling uiteindelijk dat de jongeren een betere begeleiding krijgen en dat ze met respect behandeld worden.

Gastlessen
Ervaringsdeskundigen geven ook gastlessen op hogescholen aan studenten. De ervaringsdeskundige vertelt over de hulp die ze krijgen van de instelling en wat dit voor hen betekent. Ook vertel ik over wat er kan gebeuren als jongeren bijvoorbeeld uit het niets ineens heel boos worden. De ervaringsdeskundige geeft ook een tips mee, waar studenten iets aan kunnen hebben als ze in de zorg gaan werken.

Deel deze pagina op