Ervaringsdeskundigheid in de praktijk

Ervaringsdeskundigheid in de praktijk
We hebben enkele voorbeelden van ervaringsdeskundigheid bij Gastenhof, De La Salle, Maasveld en Op de Bies voor u op een rijtje gezet. Op de websites van deze stichtingen vindt u nog meer informatie.

Gastenhof en De La Salle
Bij Gastenhof en De La Salle zijn voormalig bewoners actief als ervaringsdeskundigen. In één-op-één-gesprekken en gastcolleges vertellen zij bijvoorbeeld over hun levenspad van probleemjongere tot gediplomeerd ervaringsdeskundige. Dit is zo’n succes dat er binnen deze jeugdzorg-stichtingen steeds meer jongeren worden opgeleid tot ervaringsdeskundige.

Gastenhof organiseert geregeld Eigen Kracht Conferenties (zie foto bovenaan) waarin jongeren laten zien wat hun talenten zijn en wat het betekent om bij Gastenhof een behandeling te krijgen en te wonen. De jongeren delen deze ervaringen met leeftijdsgenoten, ouders, medewerkers, leraren, ambtenaren, politici en zorgkantoren. Wilt u meer weten over ervaringsdeskundigheid bij Gastenhof? Klik dan hier om naar de betreffende pagina op de website van Gastenhof te gaan.

Op de Bies en Maasveld
Ook Op de Bies en Maasveld hebben activiteiten ontwikkeld gericht op de verbetering van de kwaliteit van leven van hun eigen bewoners. Een goed voorbeeld is het project Veilig Wonen, waarbij een groep cliënten één keer per week langs gaat bij medebewoners om hun woonomgeving te controleren op veiligheid en leefbaarheid. Maasveld heeft hier ook het initiatief ‘bejegening’ aan toegevoegd. Door de cliënt zijn ervaringen, problemen en voorkeuren één-op-één te laten delen met de medewerker ontstaat er meer wederzijds begrip in de relatie tussen beiden.

Wilt u meer weten over ervaringsdeskundigheid bij Maasveld en Op de Bies? Klik dan hier om naar de website van Maasveld te gaan of klik hier om de betreffende pagina op de website van Op de Bies te bekijken.

Deel deze pagina op