Koraal Symposium

Op 18 april 2019 organiseerde Koraal het tweede Koraal Symposium. Dit jaar met als thema Seksuele uitbuiting onder extra kwetsbaren. Seksuele uitbuiting onder extra kwetsbaren verdient integrale inzet en expertise!

Seksuele uitbuiting van mensen is mensenhandel. Een strafbaar feit dat immense sporen achterlaat. Meisjes en ook jongens zijn hier slachtoffer van. Koraal vindt dat ieder slachtoffer de behandeling moet krijgen die nodig is. Op maat! Om veiligheid te bieden, het trauma te verwerken, kwetsbaarheid te verlagen en om zo snel als mogelijk weer deel te kunnen nemen aan de samenleving.

Slachtoffer & licht verstandelijke beperking
Sinds april 2018 krijgen meisjes en jonge vrouwen met een licht verstandelijke beperking bij Koraal een integrale behandeling. In 2019 is die behandeling ook beschikbaar voor jongens en jonge mannen. Passend binnen de ‘Aanpak Mensenhandel’ die onlangs door de rijksoverheid is vastgesteld. Koraal vraagt hier extra aandacht voor. Wij willen samen met anderen goede behandeling bieden en mensenhandel bij deze doelgroep voorkomen. Uw hulp, ervaring en expertise komen daarbij goed van pas.

We kijken terug op een bijzonder symposium over seksuele uitbuiting en mensenhandel. Een strafbaar feit dat immense sporen achterlaat. Gelukkig dat er zoveel mensen aanwezig waren -ruim 250 professionals waren te gast- die samen met ons verkennen hoe we het met elkaar nog beter weten te voorkomen, aan te pakken en de best denkbare behandeling te geven aan slachtoffers. 

We hadden boeiende en betrokken sprekers: Herman Bolhaar nationaal rapporteur mensenhandel, Erik Gerritsen secr. generaal VWS, Conny Rijken prof human trafficking and globalization, Noor Landsmeer, kinderarts die de aanwezigen bewust maakt van de omvang van misbruik. ‘Het komt ook in je eigen omgeving veel vaker voor dan je denkt’.

Indrukwekkend was het verhaal van ervaringsdeskundige Mohini. Zij hield een warm pleidooi voor maatwerk. ‘We hebben allemaal ons eigen verhaal. Zijn allemaal anders. Behandel ons dan ook niet hetzelfde. Haal ons uit die slachtofferrol. We zijn survivors! En... geloof ons. Geloof ons verhaal!’

Erik Gerritsen, secr. Generaal van VWS, had een bijzondere primeur: hij kondigde officieel het behandelprogramma aan voor jongens en jonge mannen. Een doelgroep met een heel eigen problematiek. Er is werd veel kennis en ervaring gedeeld tijdens het symposium. Wat we vooral zullen meenemen is de awareness dat we mensenhandel en seksuele uitbuiting samen en integraal moeten aanpakken!

Downloads
In overleg met onze sprekers kunt u alle presentaties in PDF-formaat downloaden: 

 Presentatie Conny Rijken

 Presentatie Marcel Lieskamp

 Presentatie Herman Bolhaar

 Presentatie Noor Landsmeer

 Presentatie Tamme de Leur

 Presentatie VNG en Comensha

Deel deze pagina op