18 april 2019 Koraal Symposium

Seksuele uitbuiting onder extra kwetsbaren verdient integrale inzet en expertise!

Seksuele uitbuiting van mensen is mensenhandel. Een strafbaar feit dat immense sporen achterlaat. Meisjes en ook jongens zijn hier slachtoffer van. Koraal vindt dat ieder slachtoffer de behandeling moet krijgen die nodig is. Op maat! Om veiligheid te bieden, het trauma te verwerken, kwetsbaarheid te verlagen en om zo snel als mogelijk weer deel te kunnen nemen aan de samenleving.

Slachtoffer & licht verstandelijke beperking
Sinds april 2018 krijgen meisjes en jonge vrouwen met een licht verstandelijke beperking bij Koraal een integrale behandeling. In 2019 is die behandeling ook beschikbaar voor jongens en jonge mannen. Passend binnen de ‘Aanpak Mensenhandel’ die onlangs door de rijksoverheid is vastgesteld. Koraal vraagt hier extra aandacht voor. Wij willen samen met anderen goede behandeling bieden en mensenhandel bij deze doelgroep voorkomen. Uw hulp, ervaring en expertise komen daarbij goed van pas.

Programma
We hebben een inspirerend en afwisselend programma voor u samengesteld waarin ook veel ruimte is voor uw eigen ideeën en inbreng.

Ervaringsdeskundige Mohini Awadhpersad neemt u in de ochtend mee in haar persoonlijke verhaal. U maakt kennis met de wereld van mensenhandel: van verleidelijke (manipulatieve) tactieken tot extreme afhankelijkheid. Zij confronteert u bovendien met de trauma-paradox en laat zien in welke valkuilen hulpverleners stappen. Hoe goed hun bedoelingen ook zijn.

Conny Rijken is een van de wetenschappers die in het ochtendprogramma spreken. Zij is professor in de Human Trafficking and Globalization. Zij gaat in haar lezing in op de harde (inter)nationale feiten inzake mensenhandel. De impact daarvan op de psyche van de jonge slachtoffers, op effectieve behandelmethoden en op het betrekken van het netwerk van slachtoffers. Wat zijn de feiten en hoe doorbreken we taboes?

Noor Landsmeer, kinderarts en expert op het terrein van kindermishandeling toont u de cijfers van misbruik en doorwerkende effecten van deze vorm van geweld. Waar moet je rekening mee houden? Hoe signaleer je het? Wat zijn valkuilen?

Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen kinderen, Herman Bolhaar vraagt uw aandacht voor een integrale aanpak voor extra kwetsbare slachtoffers (soms ook onbewust daders), namelijk jongeren met een licht verstandelijke beperking.

Voor de lunch opent de secretaris-generaal van VWS, Erik Gerritsen op een virtuele wijze de eerste behandelgroep voor jongensslachtoffers met een licht verstandelijke beperking.

Workshops
Na de lunch bieden wij u zes actieve en gevarieerde workshops die alles te maken hebben met het herkennen en (ambulant) behandelen van slachtoffers. Ook de rol van gemeenten en scholing krijgt een prominente plek. Onze zes workshopleiders pitchen een prikkelende stelling of nemen u mee in de nieuwste ontwikkelingen, waarmee u vervolgens samen aan de slag gaat. U kunt aan twee workshops deelnemen. Maak uw keuze kenbaar bij uw aanmelding.

 1. Ontwikkelaar Marcel Lieskamp laat u ervaren hoe het nieuwste signaleringsinstrument 11VB werkt. Het signaleringsinstrument 11VB is ontwikkeld om potentiële loverboyslachtoffers met een licht verstandelijke beperking (LVB) te signaleren. LVB’ers lopen een groot risico om ingezet te worden voor prostitutie en andere criminele activiteiten. Vroegsignalering biedt de mogelijkheid een gericht hulpverlenings- en interventieprogramma te ontwikkelen. Koraal en de gemeente Weert zijn initiatiefnemers van het signaleringsinstrument. Zij hebben dit samen met Bureau Jeugdzorg Limburg, de Stichting Veilig Thuis Noord- en Midden-Limburg en het Openbaar Ministerie uitgewerkt. Er is vanuit eigen expertise naar een concreet resultaat gewerkt.
   
 2. Gedragswetenschapper Julie Bocken van Koraal en perspectiefcoach Natascha Wolvers van Koraal nemen u mee in het bijzondere behandelaanbod van YIP!, waar zonder gesloten poorten en hoge hekken slachtoffers worden behandeld. Zij laten zien dat het kan en laten u anders naar veiligheid kijken en de inzet van daarbij behorende interventies kijken en ervaren.
   
 3. Tamme de Leur, expert op het gebied van mensenhandel schoolt professionals in het herkennen van mensenhandel en opent uw ogen.
   
 4. Barbara Schmeits (projectleider Aanpak Mensenhandel VNG) en Marcus de Koning-Man (projectleider Comensha) onderzoeken graag met de deelnemers hoe de integrale aanpak tegen mensenhandel geborgd kan worden en zoomen daarbij in op risico’s en preventiemogelijkheden.
   
 5. Danielle van Went van Lumens laat zien wat nodig is om vertrouwen op te bouwen, present te zijn en laagdrempelig slachtoffers te benaderen.
   
 6. Floor Oehlen (advocaat, gespecialiseerd in slachtoffer- en jeugdzaken) en Theo Hendrickx (coördinator van expertisebureau Helse Liefde), gaan in op juridische problemen en verbeterpunten ten behoeve van LVB-slachtoffers en -daders.
   
 7. Mohini Awadhpersad laat u de 10-stappen zien van slachtofferschap naar een mens met zijn/haar capaciteiten.

Zo ziet de dag er concreet uit:

10.00 uur Opening door Simone van Trier, dagvoorzitter
10.05 uur Welkom en inleiding Ingrid Widdershoven, Bestuurder Koraal
10.15 uur Lezing door Mohini Awadhpersad, ervaringsdeskundige
10.35 uur Lezing Conny Rijken met reflectie door Mohini Awadhpersad
11.15 uur Lezing door Noor Landsmeer, expert op het gebied van
Kindermishandeling met reflectie door Mohini Awadhpersad
11.45 uur Inleiding Herman Bolhaar, nationaal rapporteur
12.15 uur Virtuele opening jongensgroep door Erik Gerritsen VWS
12.30 - 13.30 uur Lunch
13.30 - 16.00 uur Workshops
13.30 - 14.45 uur Ronde 1
14.45 - 16.00 uur Ronde 2
16.00 uur Afsluiten met een drankje


Praktisch

 • De inloop is om 09.30 uur en het programma start om 10.00 uur. We ronden af om 16.00 uur met daarna de mogelijkheid om na te praten.
 • Het Koraal Symposium vindt plaats bij Igluu, een prachtig monumentaal pand met een rijke historie in het bruisende hart van Eindhoven. Igluu ligt op nog geen 250 meter van het centraal station en heeft ruim voldoende parkeergelegenheid.
 • Voor een lekkere lunch met iets warms is gezorgd.

Deelname
Koraal verheugt zich dat zoveel mensen vanuit veel organisaties zich hebben aangemeld voor het komende symposium van 18 april 2019. Inmiddels is een wachtlijst van aanmelders aangelegd. Vanwege dit feit hebben we nu de mogelijkheid tot aanmelden gesloten.

Koraal bekijkt op welke wijze u als geïnteresseerden op de hoogte kunnen houden over het onderwerp omtrent seksuele uitbuiting van jongeren en jongvolwassenen met een LVB en GGZ problemen. Volg daartoe onze website of abonneer u op onze nieuwsbrief.

Wij zien u graag op 18 april 2019!

Ingrid Widdershoven & Radboud Quik

Raad van Bestuur Koraal

Deel deze pagina op