Alterius en Gastenhof: leerlingen zitten weer met plezier in de klas

Zo’n 30 jongeren van Gastenhof volgen sinds twee jaar op de locatie Urmond een onderwijsdagprogramma (ODP) dat de jeugdinstelling in nauwe samenwerking met Stichting Alterius heeft opgezet. Theorie en praktijk worden in het programma op maat gecombineerd aangeboden.

Björn Malik, coördinator ODP van Stichting Alterius: “De geïntegreerde samenwerking tussen onze beide organisaties is een succes. Het aantal leerlingen is gegroeid en we zien ze gemotiveerd en mét plezier in de klas zitten.”

De St. Jozef school (onderdeel van Stichting Alterius) verzorgt speciaal onderwijs aan kinderen en jeugdigen met ernstige opvoedkundige en psychiatrische problemen. Vijf jaar geleden startte de St. Jozef school bij Gastenhof locatie Urmond met één klas, twee jaar geleden werd besloten om veel intensiever met elkaar te gaan samenwerken en werd het onderwijsdagprogramma geïntroduceerd. Björn Malik: “Dat was zeer gewenst, want we werkten tot die tijd veel te veel op eilandjes langs elkaar heen. Nu bundelen leerkrachten en dagbehandelaren hun expertise, ervaringen en krachten en werken ze met elkaar samen binnen het programma.”

Succeservaringen
En dat heeft grote voordelen. “Leerkrachten kunnen onmiddellijk terecht bij behandelaren wanneer een situatie daarom vraagt”, zegt Björn Malik. “En hebben dus per direct aandacht voor leerlingen die de rust in de klas op de één of andere manier verstoren.” De combinatie van onderwijs en behandeling heeft een goede uitwerking op de leerlingen. “We zien succeservaringen. Leerlingen voelen zich gehoord en veilig, dat laatste is zeer belangrijk. De kinderen hebben in de gaten dat ze weer aan hun toekomst werken, dat er perspectief is.”

Deel deze pagina op