Downpoli Maasveld & azM

Het Academisch Ziekenhuis Maastricht heeft een Downpoli; een polikliniek voor volwassenen met Downsyndroom. AVG-arts Annemieke Wagemans van Maasveld werkt als hoofdbehandelaar op de Downpoli.

De Downpoli ligt in het Academisch Ziekenhuis Maastricht; het is een polikliniek voor volwassenen met Downsyndroom. Annemieke Wagemans, AVG-arts bij Maasveld, was hier al zes jaar intensief mee bezig. Eerst gedetacheerd door Maasveld als coördinerend arts op een algemene poli voor verstandelijk gehandicapten en nu dus als hoofdbehandelaar op de Downpoli.

"Artsen voor verstandelijk gehandicapten hebben veel expertise en ervaring in het werken met mensen met het Downsyndroom. Mensen met Down die in een grote instelling zoals Maasveld wonen, worden geregeld door een AVG-arts gezien, het probleem zit bij mensen die thuis wonen of in kleine voorzieningen. Die krijgen als ze een jaar of twintig worden en niet meer bij de kinderarts komen vaak niet de medische zorg die ze nodig hebben. De Downpoli die we met geld van de Stichting Down Syndroom hebben kunnen openen voorziet in die behoefte.

Aan de poli zijn artsen verbonden die gespecialiseerd zijn in afwijkingen die veel voorkomen bij mensen met Down. Denk aan gehoorproblemen, oogafwijkingen en ontstekingen; afwijkingen die worden veroorzaakt door de chromosoomafwijking. Zo zie je bijvoorbeeld dat een oog steeds spitser wordt en iemand daardoor slechter kan zien. Of dat de lens veel sneller troebel wordt. Mensen met Down melden die problemen vaak niet of kunnen ze niet goed uiten. Er is dus alle reden om ze regelmatig te screenen en op die manier, preventief, erger te voorkomen."

"Ik was vroeger onzeker, omdat ik niet wist wie ik was. Ik leer iedere dag. Wel heb ik nog moeite om mensen iets te vragen.”  Eline de Loo

Deel deze pagina op