Integraal veiligheidsmanagement met Ateron

Koraal Groep werkt samen met Ateron om kwaliteits- en veiligheidsmanagement als een rode draad te laten lopen door de gehele organisatie.
Ateron werkt met Koraal Groep aan integraal veiligheidsmanagement

"Veiligheid is een containerbegrip", geeft Guido Maes toe. "We zijn in eerste instantie dan ook begonnen met een inventarisatie. Allereerst de wet- en regelgeving, inclusief certificeringen. Daar kun je boekenkasten mee vullen. Allemaal prima, maar daarmee ben je er niet. Het klinkt misschien een beetje clichématig maar veiligheid is veel meer dan dat, veiligheid is een zaak van iedereen, en niet alleen medewerkers maar ook cliënten."

"Natuurlijk moet een nooduitgang voldoen aan alle eisen die de wet stelt, maar als je vervolgens tegen die deur fietsen plaatst, werkt die veiligheidsoptie niet. Die alertheid hoort bij de veiligheidscultuur van een organisatie. Hoe gaat men op allerlei werkplekken en -niveaus met veiligheid om? Daarom is bijvoorbeeld ook de app Veilig Wonen bij Op de Bies een goede zaak, omdat het de bewoners zelf in staat stelt mee te doen in het veiligheidsmanagement."

"Samen met Koraal Groep hebben we een meerjarenprogramma opgesteld waarin een aantal aandachtsgebieden verdiepend aan de orde komt. We zijn heel praktisch begonnen met het onderdeel integrale gebouwenveiligheid. Hoe gaan we met gebouwen om en wat gebeurt er in die gebouwen? Samen met medewerkers van een aantal ondersteunende diensten is een lijst met 150 veiligheids- of aandachtspunten opgesteld. Zijn geplande onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd? Hoe zit het met aansluitingen en beschadigingen van elektrische apparaten? Verontreiniging of schimmelvorming? Zijn cv-ruimtes goed toegankelijk? Vervolgens hebben we met die lijst in de hand een steekproef gehouden."

Deel deze pagina op