Afwisselende dagbesteding maakt bewoners energiek en opgewekt

15-09-2017
Het is in de middaguren een gezellige boel bij de Maasveld-vestiging Marconi/Franklinstraat in Maastricht. Sinds 1 januari 2017 vindt er onder leiding van groepsbegeleider Anuschka Miessen iedere middag dagbesteding plaats. En dat is een groot succes. De bewoners kunnen niet wachten totdat ze mogen beginnen met knutselen, werken in de tuin, sport & spel, bakken of op pad gaan voor een uitstapje. Anuschka Miessen: “Ik word elke middag met hartstochtelijk gejuich begroet.”

Vandaag werkt de groep met papier, kleuren en verf. Een vrijwilligster is tijdens het interview alvast met de activiteit begonnen. “Anders worden de dames en heren ongeduldig”, lacht Anuschka. “Ze zijn stipt, half twee beginnen is half twee beginnen.” De deelnemers hebben er zin in. “En dat is elke dag zo”, vertelt Anuschka. “Ze komen vaak en met veel en doen alles even graag. We zien door de activiteiten hun zelfvertrouwen toenemen en ze zijn energieker en opgewekter. Ze werken aan zinvolle invulling van hun dag.”

Beperkingen
In het voorjaar van 2016 kreeg Anuschka Miessen van haar teamleider Marina Geurts de vraag of ze geen leuke activiteiten kon bedenken voor de bewoners van de Franklinstraat. Ter verduidelijking: we spreken over één huis dat bestaat uit een benedenverdieping, liggend aan de Franklinstraat, en een bovenverdieping, gesitueerd aan de Marconistraat.

De bewoners van de Franklinstraat gingen al geruime tijd voor activiteiten naar een ontmoetingscentrum in de wijk Wittevrouwenveld, maar dat verliep niet naar wens, omdat de ruimte in het ontmoetingscentrum zijn beperkingen kende en de dagelijkse gang naar het ontmoetingscentrum vanwege allerlei redenen niet altijd kon worden gemaakt. Hierdoor was de dagbesteding niet voldoende geborgd.

Anuschka Miessen - een creatieve duizendpoot met veel energie en enthousiasme - bedacht een plan dat met een kleine werkgroep in huis en met inspraak van de bewoners verder werd uitgewerkt. Anuschka had al eerder met een klein budget succesvol de woonkamer en de tuin van de Marconistraat onder handen genomen. “Ik vond dat de woonkamer wel een stuk gezelliger kon en heb een aantal leuke spullen verzameld, de muren geschilderd en de boel samen met een collega anders ingericht.”

Meer informatie
Klik hier om het complete artikel als pdf te downloaden en verder te lezen...

Zelf vrijwilliger worden?
Heb je interesse om Anuschka als vrijwilliger te ondersteunen? Stuur dan een e-mail naar Nol2@koraalgroep.nl

Deel deze pagina op