Inge Koopmans en Brenda Frederiks leveren bijdrage aan het boek 'Wilsbekwaamheid in de medische praktijk'

07-12-2017
Collega's Inge Koopmans en Brenda Frederiks hebben een bijdrage geleverd aan het boek 'Wilsbekwaamheid in de medische praktijk' van psychiaters Irma Hein en Adger Hondius.

Beide psychiaters maakten een boek over wilsbekwaamheid. Een gesprek met hen over hun boek en de daarin beschreven methode om te beoordelen of iemand in staat is een zwaarwegende medische beslissing te nemen. Inge Koopmans en Brenda Frederiks schreven het hoofdstuk over cliënten met een verstandelijke beperking in dit boek.

In dit boek is de Nederlandse vertaling van MacCAT opgenomen. Daarnaast wordt de toepassing van de MacCAT beschreven in de beoordeling van ouderen, minderjarigen, patiënten met anorexia nervosa, met een verstandelijke beperking, bij zwangerschap en bij verzoek om euthanasie. Daarnaast komen juridische en ethische aspecten van wilsbekwaamheidsbeoordeling aan bod. Er wordt ingegaan op verbanden tussen wilsbekwaamheid en toerekeningsvatbaarheid en op wilsbekwaamheid bij mentorschap. 

Dit boek geeft praktische handvatten voor het omgaan met wilsbekwaamheid in de gezondheidszorg. Het is bedoeld voor artsen, onderzoekers, psychologen en andere professionals in zowel de somatische- als de geestelijke gezondheidszorg en is daarnaast informatief voor ethici en gezondheidsjuristen. 

Meer weten over dit boek? Klik dan snel hier

Deel deze pagina op