Koraal Groep tekent nieuwe energieakkoorden voor minder CO2-uitstoot in Maastricht #missionzeromaastricht

01-06-2017
Op woensdag 31 mei ondertekende Koraal Groep samen met zeven nieuwe partijen het akkoord voor de versnelling van de energietransitie in Maastricht. De Beyart, Envida, Mondriaan, Mosae Zorg Groep, Radar en Stichting Gehandicapten Limburg (SGL) hebben ieder hun aanpak vastgelegd in een Maastrichts energieakkoord. In het akkoord staan afspraken over het verminderen van CO2-uitstoot door energiebesparing en het opwekken van duurzame energie.

Door kleine en grote aanpassingen, zoals het beter afstellen en isoleren van de verwarmingsinstallatie, efficiëntere verlichting en energiemanagement houden de instellingen oog te voor het energieverbruik en kansen voor verdere energiebesparing. Deze aanpassingen leveren de zeven zorginstellingen per jaar al gauw een energiebesparing op van 20 tot 30%. Dat komt jaarlijks neer op ongeveer 40 TERA Joules (TJ). Als we uitgaan van een zonnepaneel met een vermogen van 270 Wattpiek (Wp) komt dit overeen met de energiehoeveelheid die door 45.725 zonnepanelen in één jaar wordt opgewekt.

Wim Swaak, directeur ad interim van Maasveld, tekende namens Koraal Groep het verdrag en zegt: "Als zorgorganisatie is onze maatschappelijke betrokkenheid groot, zowel bij onze bewoners van Maasveld alsook bij een duurzame wereld. Daarom zetten wij ons in voor het terugdringen van het energieverbruik."

Achtergrond
De energieakkoorden met de zeven zorginstellingen vloeien voort uit de landelijke SER akkoord over de Prestatie afspraken toezicht Wet milieubeheer. Deze afspraak houdt in dat intensiever en met meer kwaliteit gehandhaafd wordt op de energievoorschriften uit de Wet milieubeheer. Daarnaast zijn er de verplichting vanuit de EU richtlijn op het gebied van energie efficiency (EED). Met het afsluiten van het Maastrichts energieakkoorden nemen de zorginstellingen de verantwoordelijkheid om energie te besparen en te voldoen aan de verplichtingen voor energie efficiency.

#missionzeromaastricht
Maastricht wil in 2030 klimaatneutraal zijn. Samen met instellingen, bedrijven en inwoners maakt de gemeente werk van energie. Grote en kleine partners sluiten de komende jaren het Maastrichts energieakkoord. Inmiddels hebben 17 partijen energieakkoorden ondertekend.

Deel deze pagina op