Robot in de klas: 'Met hem halen we Ramon terug op school'

26-01-2018
"Het is een beetje raar als hij je aan blijft kijken", knikt de 14-jarige Duarte naar zijn nieuwe klasgenoot. Ramon (13) zit een rij voor hem in klas 1 van De Kei in Breda. Een tikkie vreemd misschien, want Ramon is een robot.

Nee, de robot zelf leert niet, maar is een communicatiemiddel. De échte Ramon, die van vlees en bloed, zit fysiek in Baarle-Nassau, bij zorgboerderij De Mekkerbek. De robot neemt zijn plaats in de klas in. Via de avatar kan Ramon alle lessen volgen en meedoen, zodat hij op afstand kan wennen aan de omgeving van het klaslokaal.

De zes leerlingen in de klas en juf Karlijn Aarts noemen de witte lichtgewicht robottorso daarom Ramon, voor het gemak. Maar zijn eigenlijke naam is AV1. Een Noorse vinding van het bedrijf No Isolation, waarvan de gemeente Breda er vijf heeft aangekocht. Als eerste gemeente buiten Noorwegen. Sinds de zomer experimenteert Breda met de inzet van het robotje in het onderwijs.

"Met AV1 halen we Ramon terug in de klas", legt Claartje Bierkens uit, als schoolleider van De Kei, voor speciaal onderwijs. "Ramon is een slimme jongen, maar in een groep kan hij lastig aarden. Via de robot kan hij langzaam terugkeren. Als het lastig wordt, kan hij zeggen: ik stap eruit."

De robot staat pas sinds begin dit jaar in de klas, dus het is nog even wennen. "Nu richt hij zich vooral op wie er in de klas zit", zegt zijn lerares Karlijn Aarts. En ook de leerlingen zelf tasten nog af. Sver (13): "Nee, ik praat nog niet met hem, dat is toch raar?"

Hoe werkt het?

De robot is gekoppeld aan een app. De afwezige leerling kan thuis of in het ziekenhuis het botje zelf besturen met een smartphone of tablet. Via een camera, die hij 360 graden kan laten draaien, ziet de leerling wat er in de klas gebeurt. Hij hoort de klas, de klas hoort hem. Maar, en daar komt ie: de klas ziet hem niet. En dat is het grote verschil met onder meer Skype of KPN KlasseContact. Juist, die van de reclame waarbij een leerling op een uit de kluiten gewassen tablet te zien is.

"We hebben heel veel gesprekken gevoerd met kinderen, begeleiders en andere gebruikers", legt Karen Dolva van No Isolation uit. "Daaruit kwam naar voren dat de afwezige kinderen het niet fijn vonden om gezien te worden. Omdat ze op bed liggen bijvoorbeeld, en er niet in normale doen uit zien. Ze willen graag aanwezig zijn, zonder telkens iets te moeten zeggen. Dat is wel wat van ze verwacht wordt als ze in beeld zijn. Ze willen het gewoon meemaken en erbij zijn."

'Het is gewoon een schattig ding'

Breda heeft vijf robotjes aangekocht van het Noorse bedrijf No Isolation, voor een bedrag van 13.000 euro. Sinds de zomer hebben de robots al een aantal leerlingen door een moeilijke periode geholpen, in uiteenlopende situaties. Zo kon een meisje met kanker buiten haar behandelingen om lessen blijven volgen.

Wethouder Miriam Haagh (Onderwijs en Zorg, PvdA) is enthousiast: "Bij succes schaffen we er misschien meer aan." Ook Nicole van Son van onderwijskoepel INOS is blij: "Het is ook gewoon een schattig ding."

Deel deze pagina op