Woonboerderij Schijndel

01-05-2018
Woonboerderij Schijndel begon met het ideaal om zorg aan te bieden in eigen huis. Frank Claassen en Nienke Pijnenburg maken dat ideaal waar. In hun eigen huis, waar ze wonen met hun drie kinderen.
Nienke Pijnenburg en Frank Claassen

Nienke vertelt: “Vanuit dat ideaal werken wij nog steeds. De kinderen wonen bij ons, in hun eigen helft van de boerderij op een manier die nagenoeg gelijkstaat aan opgroeien in gezinsverband.” Er is ruimte voor vijf kinderen. En er ligt een uitbreiding in het verschiet die in begeleid zelfstandig wonen zou kunnen voorzien.

Woonboerderij Schijndel werkt nauw samen met De La Salle in Boxtel. Een belangrijke partner voor Nienke en Frank, want De La Salle heeft alle ondersteuning en deskundigheid in huis die nodig is bij de opvoeding. De pedagogisch medewerkers, Carla en Pascalle, die de dagelijkse gang van zaken ondersteunen, zijn ook in dienst van de La Salle.

Het project Woonboerderij Schijndel kende een lange aanloop. Al voor Nienke en Frank in beeld waren, was de gemeente in samenwerking met De La Salle betrokken bij het welzijn van vier kinderen uit een gezin. De La Salle was op zoek naar een gezinshuis waar de zusjes bij elkaar zouden kunnen wonen en dat liefst in Schijndel.

Via een omweg kwamen de zusjes in contact met Nienke en Frank, die besloten dat hier de opstap voor hun droom lag, namelijk een zorgboerderij voor kinderen. Alleen, het woongedeelte voor de kinderen moest nog van de grond af worden opgebouwd en de termijn was kort. Drie maanden, meer tijd was er niet. Frank Claassen: “Vanaf het moment dat de verbouwing begon, kwam er van alle kanten hulp. Metselaars, timmerlieden, hobbyklussers en professionals, alles liep door elkaar. Iedereen hielp en rekende daar weinig of niets voor. Leveranciers sponsorden ons, familie sprong in de bres en onze vrienden lieten zien wat echte vriendschap betekent. Na drie maanden waren we klaar. De verf was hier en daar nog nat, maar de meisjes konden hun woongedeelte in gebruik nemen.”
Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en de Woonboerderij is een succes. De eerste twee meisjes zijn uitgevlogen, op weg naar volwassenheid. Hun plaats is alweer ingenomen door andere kinderen die hier verblijven zolang het nodig is.

Op de website van Woonboerderij Schijndel verschijnen er regelmatig mooie verhalen over het reilen en zeilen ter plekke. 

Deel deze pagina op