Thijs en zijn moeder staan weer in hun kracht

Jarenlang probeerde zijn moeder hem thuis te houden, totdat het niet meer kon. Wat volgde was een lange zoektocht door zorgland die eindigde in een speciale woonvoorziening, waar Thijs in een groep startte en na een jaar eindigde met één-op-één-begeleiding.

Ondertussen was hij gediagnosticeerd als licht verstandelijk beperkt, PDD-NOS, ADHD en Gilles de la Tourette. Hij tobde met allerlei dwanggedachten en dwanghandelingen en zat in een spiraal die steeds negatiever werd.

Toen hij uiteindelijk op veertienjarige leeftijd bij De Hondsberg werd aangemeld, was hij meerdere keren per dag zeer agressief en vertoonde grensoverschrijdend seksueel gedrag. Thijs was snel gefrustreerd, maakte dingen kapot, sloeg zichzelf en krabde zich. Tot op dat moment was door hulpverleners vooral ingezet op beheersmatig werken met behulp van strakke programma’s. Bij De Hondsberg werd juist gekeken naar wat zijn mogelijkheden waren op cognitief, sociaal en emotioneel gebied. De vraag was hoe belemmeringen vanuit zijn stoornissen konden worden weggenomen. Geen nadruk op straffen dus, maar aansluiten bij wat wel mogelijk was. Echt luisteren naar wat hem dwarszat, naast hem staan, hem in zijn kracht zetten.

 Lees het volledige verhaal van Thijs en zijn moeder...

Deel deze pagina op