Acht mergellandhoeders voor de boerderij van Maasveld

25-10-2017
Acht mergellandhoeders voor de boerderij van Maasveld
Vrijdagmiddag 27 oktober wordt de boerderij van Maasveld verrijkt met acht mergellandhoenders. Diezelfde middag draagt het bestuur van de Stichting Genootschap Herve / Mergelland Hoen de stichting over aan het bestuur van de Vereniging Belgische Hoenderclub Nederland. Ook deze overdracht vindt plaats op de boerderij van Maasveld. Het belooft een feestelijke middag te worden die om 14.30 uur begint.

Warm welkom
De acht mergellandhoenders die eind oktober een plek bij Maasveld krijgen, wacht een warm welkom. Jos Peeters werkzaam op de boerderij van Maasveld: “We hebben speciale maatregelen getroffen voor de hoenders.  Ze verblijven in een stevig hok, waardoor ze beschermd zijn tegen roofdieren. Vooral de vos en de marter hebben hun weg naar onze boerderij gevonden. Het hok is eigenlijk een huisvesting voor kalveren dat met hulp van vrijwilligers is aangepast. Er is gezorgd voor extra lichtinval en er zijn gemakkelijke deuren ingezet. Het hok komt op een tegelvloer te staan, die door vrijwilligers, bewoners en medewerkers van Maasveld is gelegd.”

“Onze bewoners zijn sowieso nauw bij de komst van de mergellandhoenders betrokken. Een van de bewoners heeft duidelijk aangegeven dat hij de kippen wil verzorgen. Hij heeft op dit moment al drie kippen onder zijn hoede. We vertellen de bewoners ook dat het hier om een speciaal ras gaat. Een aantal zal dit oppikken, anderen zijn vooral geïnteresseerd in de lekkere eitjes.”

Bijzondere dagbesteding voor mensen met een beperking
Maasveld in Maastricht is een van de drie locaties voor verstandelijk gehandicapten zorg (VG) van Koraal in Limburg. De organisatie heeft een moderne centrumlocatie en daarnaast enkele woningen verspreid in de wijk Heugem, dichtbij de Maas. Maasveld biedt zorg, behandeling, begeleiding, advies en ondersteuning aan mensen met ernstige verstandelijke en/of lichamelijke beperkingen, veelal gecombineerd met onbegrepen gedrag.

Er is ook een uitgebreid aanbod daginvulling.  Zoals bijvoorbeeld de boerderij die aan zo'n 50 bewoners van Maasveld een mooi werk biedt. Daarbij kunnen ze kiezen uit een groot aantal bezigheden, passend bij hun mogelijkheden en bij wat ze zelf leuk vinden om te doen: dieren verzorgen, in de tuin werken, fruit en groenten oogsten, jam en siroop maken, rijden met de huifkar, hout kloven en brandhout zagen, mooie voorwerpen van klei en hout maken. Regelmatig wordt er op de boerderij samen gekookt en gegeten.

Deel deze pagina op